English English Українська Українська

Міністр Оржель закликав народних депутатів пришвидшити заборону пластикових пакетів

Золочівської сільської ради


Міністр Оржель закликав народних депутатів пришвидшити заборону пластикових пакетів

Дата публікації: 29.01.2020

Міністр енергетики та захисту довкілля України Олексій Оржель звернувся до депутатів Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування з проханням  пришвидшити розгляд законопроекту № 2051-1 «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України», який знаходиться з 12 листопада у комітеті на розгляді до другого читання.

У листі Міністр енергетики та захисту довкілля України Олексій Оржель звертає увагу на важливість якнайшвидшого прийняття законопроекту, зважаючи  на швидкі темпи забруднення пластиком довкілля та збільшення територій сміттєзвалищ.  «Обмеження обігу пластикових пакетів є першою стадією ієрархії поводження з відходами, адже запобігатиме їх утворенню, – наголосив Олексій Оржель. – Відтак, законопроект пропонує усунення не наслідків, а причини утворення проблеми».

Ще із 12 листопада минулого року після прийняття парламентом за основу законопроекту про обмеження обігу пластикових пакетів на території України,  цей проект перебуває на розгляді у Комітеті.

«Депутати попереднього скликання не провели  реформу у сфері поводження з відходами через відсутність політичної волі. Пришвидшення прийняття змін до чинного законодавства у цій сфері, продемонструє пріоритетність виконання природоохоронних заходів та зацікавленість у побудові чистої та успішної країни народними депутатами IX скликання», – підсумував Олексій Оржель.

Олексій Оржель зазначив, що Міністерство неодноразово наголошувало на необхідністі якомога швидшого обмеження використання пластикових пакетів та запровадження в дію заборони з 2021 року. Звернув увагу і на необхідності заборони оксорозкладних пакетів, адже вони завдають шкоди довкіллю через швидкий розпад на мікропластик, який потім потрапляє у воду та грунт. Водночас запропонував заборонити безоплатне поширення пластикових пакетів з моменту вступу в дію Закону.

«Наполегливість народних депутатів у вирішенні цього та інших екологічних питань допоможе захистити довкілля та побудувати чисте майбутнє для наших дітей», – підсумував Олексій Оржель.

Більше про законопроект:  http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=66892

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support